Uplynulý víkend (31. august a 01. september 2019) sa konal v Košiciach už 5. ročník medzinárodného elitného turnaja žien MS Cup 2019. Na turnaji sa predstavilo 6 kvalitných družstiev, medzi ktorými nechýbala Poľská reprezentácia do 19 rokov, Ukrajinská reprezentácia či majsterky Slovenska zo Sabinova. Turnaja sa tiež zúčastnil nováčik našej extraligy z Partizánskeho, Kométa Spišská Nová Ves a Tvrdošín. Celkovo trinástim zápasom nechýbala kvalita, emócie ani nasadenie, aké nesporne k ženskému florbalu patria.

Prvý hrací deň v Hádzanárskej hale Slavomíra Šípoša sa niesol v duchu skupinových zápasov, ktoré ukázali kvality jednotlivých družstiev. Najväčším prekvapením bolo určite víťazstvo nováčika extraligy z Partizánskeho nad majsterkami Slovenska zo Sabinova. Nielen tento zápas ale aj neskoršia cesta Partizánskeho až do finále ukázali, že s týmto ambicióznym klubom treba rátať a poctivá práca s mládežou trénera Ďuríčka prináša výsledky.

Nedeľné zápasy boli v znamení play-off, kde Poľská reprezentácia do 19 rokov potvrdila svoju dominanciu naprieč celým turnajom. Aj keď výsledky semifinále 4:0 s dievčatami zo Sabinova či finále 3:0 s Partizánskym nie sú odrazom priebehu týchto zápasov, Poľky potvrdili status favoritiek turnaja. Náš severný sused trpezlivou hrou čakal na najmenšie chyby súperiek, ktoré dokázal efektívne trestať. Bronzové medaily si odnášajú hráčky Sabinova, ktoré v zápase o tretie miesto zdolali Kométu Spišská Nová Ves 9:5.

Najlepšou strelkyňou turnaja sa stala talentovaná Dominika Buczek z Poľska, ktorá napriek veku sa presadila v českých Vítkoviciach. Cenu pre najlepšiu hráčku si odniesla najmladšia hráčka turnaja Lenka Červená z Partizánskeho. Najlepšou brankárkou turnaja sa stala Sára Lemesany pôsobiaca v klube Predátor Sabinov.

Medzi účastníčky turnaja patrili aj reprezentantky Ukrajiny. Sociálne otrasy posledných rokov sa prejavili aj v športe, florbal nevynímajúc. Obdivuhodná snaha mladých Ukrajincov a Ukrajiniek o spoločenskú zmenu sa prejavila aj v obnove florbalového hnutia a reštartu národného teamu žien na MS Cup 2019. Preto organizátori veria, že toto podujatie orientované na kvalitu limitovaného počtu pozvaných účastníkov bude v ďalších rokoch svedkom rastu florbalu u nášho východného suseda.

Turnaj potvrdil správnosť zámeru organizácie medzinárodného elitného turnaja žien v Košiciach. Fanúšikovia si tak mohli pred začiatkom sezóny užiť špičkový ženský florbal, ktorý stále v metropole Východu a bašte s klubmi ako ATU či Florko chýba. Napriek tomu mnoho Košičaniek bude nasledujúcu sezónu opäť hájiť farby extraligového Sabinova, Spišskej Novej Vsi či Michaloviec …

Organizátor MS Cup 2019 pripravil podujatie v spolupráci s klubom Žltý Sneh Košice a podporou Mesta Košice.

GIVE A REPLY