Výprava košických bedmintonistov na záverečné kolo Extraligy sa zo Zvolena vracala v dobrej nálade. Prvé družstvo, štartujúce pod reklamným názvom AGB Ekoservis Košice, dvíhalo nad hlavu majstrovský pohár, druhé družstvo si vybojovalo štvrté miesto.

V peknej hale zvolenskej Rates Arény ( v košickej mizérii môžeme v dobrom závidieť ) sa odohrali kvalitné a napínavé súboje, a tak je škoda, že bedminton nevie pritiahnuť divákov do hál. Bola by to pekná pozvánka aj na ďaľšie takéto podujatia. Pravda, usporiadatelia akoby s tým aj rátali a tak sa zápasy odohrali bez akéhokoľvek oficiálneho úvodu. Ak by tam zavítal niekto neznalý súvislostí, bol by dokonale dezorientovaný. To je ale na iných.

V sobotňajšom programe prišli ako prvé na rad štvrťfinálové stretnutia. V prvom sa stretli Lokomotíva Košice a CEVA Trenčín, v druhom Sokol Ilava a Merkury Broker Košice. Obsadenie štvrťfinálových zápasov bolo dané kľúčom 3-6 , 4-5 podľa postavenia družstiev v tabuľke po treťom extraligovom kole. Ešte si povedzme, že v jednom stretnutí sa hrá 8 zápasov - tri mužské dvojhry, jedna ženská dvojhra, dve mužské štvorhry, jedna ženská štvorhra a jedna zmiešaná štvorhra. Vo finálovom kole pri vyraďovacom systéme musí byť známy víťaz stretnutia, pri stave 4:4 by tak rozhodoval tkzv. zlatý zápas.

Lokomotíva aj CEVA mali ambície postúpiť do semifinále, mladé družstvo Lokomotívy ale stretnutie zvládlo lepšie a po výhre 6:2 postúpilo do semifinále. V druhom štvrťfinále potvrdilo svoje vysoké kvality družstvo Ilavy. Jej víťazstvo v zápase s Merkury Broker Košice ale nebolo až také jednoduché. Potvrdili sa ale predzápasové predpoklady, že na víťazstvo nad Ilavou v súčasnom zložení potrebujete zvíťaziť v niektorej z mužských dvojhier a štvorhier. Čo pri silnej zostave Ilavy je vec náročná. Nestalo sa a Ilava postúpila do semifinále po víťazstve 5:3.

V zápase o 5.miesto si Merkury Broker Košice poradil s CEVA Trenčín 6:2 a mohli nasledovať semifinálové stretnutia.

V prvom sa stretli v klubovom derby AGB Ekoservis Košice a Lokomotíva Košice. Mladí hráči Lokomotívy nechceli predať kožu lacno a statočne bojovali, ale stretnutie sa nakoniec skončilo jednoznačným skóre 8:0.
Oveľa dramatickejší boj sa odohrával v druhom semifinále medzi Spojmi Bratislava a Sokolom Ilava. Znova platila postupová matematika a pri predpokladaných bodoch Bratislavčanov v ženskej časti sa rozhodovalo v mužských dvojhrách a štvorhrách. Po prvých dvojhrách v prospech Ilavy sa stretnutie lámalo v zápase trojok medzi bratislavčanom Mariánom Šulkom a Adamom Horákom z Ilavy. Po dramatickom boji a výsledku 26:24 v treťom sete odchádzal Ilavčan ako víťaz a šance Bratislavy smerovali k uhratiu remízy a prípadnému zlatému zápasu. Po dvojhrách bolo 3:1 v prospech Ilavy, mužské štvorhry priniesli po bode na každú stranu a tak pred záverečným mixom bol stav 4:3 v prospech Ilavy. Rozhodujúci mix ale Ilavčania zvládli a postúpili do historického finále.

V nedeľu sa v zápase o tretie miesto stretli porazení semifinalisti. Spoje Bratislava nedali mládeži Loky šancu a po víťazstve 7:1 si vybojovali bronzové medaile. Finálový súboj medzi Ilavou a AGB Ekoservis Košice priniesol pekný súboj. Jednotky družstiev, Andrej Antoška z Ilavy a Milan Ludík v drese Košíc zviedli hneď na úvod tuhý boj. Nakoniec sa prejavili väčšie skúsenosti Milana a trojsetový zápas dotiahol do víťazného konca. Víťazstvom favoritov z Košíc sa skončili aj ďaľšie dvojhry a tak bol po nich stav 4:0. Po štvorhrách to bolo 6:1, a posledný mix bol už len víťaznou bodkou pre staronového majstra.

Lokomotíva tak siahla už po ôsmy krát za sebou na majstrovský titul a predĺžila tak svoju úspešnú sériu. Sokol Ilava pretavil ambície a nespornú kvalitu do striebornej pozície, Spoje možno chceli viac ako tretie miesto.

Najlepším hráčom ligy bol vyhlásený Jarolím Vícen a najlepšou hráčkou Katarína Vargová z majstrovského družstva.

Ak by sme my mohli zvoliť najlepšieho hráča v stretnutiach záverečného kola, bol by to Andrej Antoška, ktorý potvrdil, že je veľkým prísľubom pre slovenský bedminton.

Víťazom gratulujeme a všetkým hráčom a hráčkam ďakujeme za pekný športový zážitok.

Výsledky finálového kola:

Štvrťfinále
Sokol Ilava – Merkury Broker Košice 5:3 (11:6)
CEVA Trenčín – Lokomotíva Košice 2:6 (7:13)

Stretnutie o 5.miesto
Merkury Broker Košice - CEVA Trenčín 6:2 (13:5)

Semifinále
AGB ekoservis Košice – Lokomotíva Košice 8:0 (16:3)
Spoje Bratislava – Sokol Ilava 3:5 (7:10)

Finále: AGB ekoservis Košice - Sokol Ilava 7:1 (14:4)

o 3.miesto: Spoje Bratislava - Lokomotíva Košice 7:1 (15:4)

Konečné poradie Extraligy:

1. AGB Ekoservis Košice
2. Sokol Ilava
3. Spoje Bratislava
4. Lokomotíva Košice
5. Merkury Broker Košice
6. CEVA Trenčín
7. Oliver Košice

==== koniec textu =====

Ďakujem vopred

S pozdravom

Robert Hornung

GIVE A REPLY