Počas uplynulého víkendu zorganizovali v Banskej Bystrici národný šampionát Slovenského zväzu muay thai a svoje želiezka v ohni mal aj košický kickboxový klub Ladies Victory Club.

Foto

Lucia Cmárová po zisku titulu / Archív LC

„Sú to veľmi príbuzné športy a my sme teda využili možnosť vyskúšať si aj túto odnož bojového športu. Klub Ladies Victory Club je oficiálne registrovaný v slovenskej asociácii muay thai a v Banskej Bystrici nás reprezentovali Lucia Cmárová a Adrián Čulík,“ referuje šéf slovenského kickboxu Peter Onuščák.

Spomínaná dvojica Košičanov sa predstavila vo finálových dueloch. Čulíkovi sa ušlo striebro, no Cmárová sa domov vrátila ovenčená titulom majsterky Slovenska do 63,5 kg.

„Z tohto úspechu mám veľkú radosť, pretože ja sa primárne venujem kickboxu a toto bol pre mňa teda v podstate iný šport,“ upozorňuje Lucia, ktorá priblížila aj hlavný rozdiel medzi kickboxom a muay thai. „Thajský box je založený na clinchi a práci v ňom. Pri takomto držaní sa výrazne boduje kolenami a sú tam i strhy a rôzne chytania nohy a zhadzovanie súpera. Moja súperka bola práve thajská boxerka a bola som prekvapená, že to až tak nevyužívala a v tých clinchoch som bola lepšia. Počas zápasu som si teda postupne dovoľovala viac a napokon to vyšlo.“

Tento štýl boja Lucia pravidelne netrénuje, ale do budúcna by sa mu chcela venovať viac. „Rada by som vyskúšala aj nejaké väčšie súťaže v tomto športe“ prezradila členka Ladies Victory Clubu, ktorá skončila na vlaňajšom šampionáte v muay thai druhá a celkovo to bol iba jej tretí zápas v tomto športe.

Foto

Lucia Cmárová v akcii / Lea Turčaniková

Aj vzhľadom na takéto malé skúsenosti ide podľa Onuščáka o veľmi pekný úspech. „Či už ide o Lucku, alebo Aďa, hodnotím to veľmi pozitívne. My totiž naozaj nie sme špecialistami na muay thai a bojovalo sa podľa pravidiel tohto športu. Zápas je tvorený pravidlami a súperom a v tomto smere sme narazili na špecialistov.“

Vydarený vstup do roka 2020 poteší, no jeho hlavné méty sú úplne iné.

„Všetko smeruje k jesenným majstrovstvám Európy, ale dovtedy nás čaká ešte niekoľko dôležitých súťaží. Najbližšie to bude dôležitý Slovak Open v Bratislave, potom prídu Svetového pohára v Innsbrucku a Budapešti. Ak by to išlo, tak by som si rada vyskúšala aj majstrovstvá sveta v muay thai,“ naznačila svoje tohtoročné plány Lucia Cmárová.

Súčasné tréningové úsilie členov klubov Guard Košice a Ladies Victory Club smeruje k blížiacemu sa Slovak Open – Memoriálu Ladislava „Doky“ „Tótha. Ten sa uskutoční od 21. februára v Bratislave.

„Tento turnaj je vlajkovou loďou slovenského kickboxu a tohto 21. ročníka sa zúčastní až pätnásť krajín. Dovolím si povedať, že prekročíme počet tisícky účastníkov. Vlani sme ich mali deväťsto. Bude to teda riadny kickboxový maratón a v sobotu nás čakajú zápasy na ôsmich tatami a vo dvoch ringoch,“ upozorňuje na kvalitu blížiaceho sa turnaja v hlavnom meste prezident Slovenského zväzu kickboxu.

Košický kickbox by malo v Bratislave reprezentovať šesť až osem bojovníkov.

„Všetko to budú pretekári s reprezentačnými ambíciami, pretože toto už nie je turnaj pre začiatočníkov. Pre takých by to bolo skôr demotivujúce, pretože by hneď v úvode okúsili silu súperov. V tomto prípade nás čakajú súboje s množstvom majstrov sveta i Európy a príde napríklad kompletná srbská reprezentácia, ktorá je po ruskej druhá najsilnejšia na svete,“ upozorňuje P. Onuščák.

Veľkú lahôdku pre fanúšikovi kickboxu však pripravujú aj samotných Košiciach.

„Pokiaľ všetko vyjde tak ako má, tak nás čaká 19. júna v Spoločenskom pavilóne medzištátny zápas Slovensko – Srbsko,“ prezrádza Onuščák.

Srbsko pritom predstavuje v tomto športe absolútnu špičku a z pohľadu kvality je pred ním iba Rusko.

„Budeme mať teda plné ruky práce s tým, aby sme im postavili rovnocennú partiu,“ usmieva sa prvý muž slovenského kickboxu.

Košický galavečer by mal byť akousi odvetou za decembrový turnaj Zlatý kickboxer, ktorého sa v srbskom meste Niš zúčastnili Košičanky Alexandra Filipová a Lucia Cmárová.

„Obe nastúpili proti úradujúcim majsterkám sveta a Lucia dokonca vyhrala nad Miljanou Bjelogrlič. Podľa nás a divákov v hale mala vyhrať aj Saša, ktorú trochu poškodili rozhodcovia a diváci ich vypískali. Chrbtová kosť reprezentácia je jasná, k tomu potrebujeme pridať ešte chlapov,“ skonštatoval Peter Onuščák.

Možnosť predstaviť sa domácemu publiku v prestížnom súboji kvituje aj samotná Lucia Cmárová.

Prídu sem majstri sveta i Európy a bude to mať určite vysokú športovú úroveň. Ja osobne sa na to veľmi teším a dúfam, že všetko dopadne tak, ako si predstavujeme,“ uzavrela čerstvá majsterka Slovenska v muay thai Lucia Cmárová.

GIVE A REPLY