ZDROJ: www.malyfutbal.sk

Na Slovensku sa bude v roku 2020 konať najvýznamnejšie európske podujatie v malom futbale. Počas novembra sa v Košiciach predstavia najlepšie národné výbery európskych krajín. Zápasy bude hostiť STEEL Aréna.

Majstrovstvá Európy EMF EURO 2020 sa budú konať 7. – 14.novembra v metropole východu Slovenska. Pôjde historicky o 10. majstrovstvá Európy. Pre Slovensko to však nebude prvýkrát čo hostí európsky šampionát. Presne pred desiatimi rokmi sa v Bratislave konali historicky prvé majstrovstvá Európy, na ktorých zvíťazilo Rumunsko. Posledný európsky šampionát v roku 2018 sa konal v ukrajinskom Kyjeve a z celkového víťazstva sa radovala Česká republika, druhé miesto obsadilo Rumunsko a tretí skončil Kazachstan.

Slovensko s cieľom nadviazať na dobré výsledky z minulého roka

Slovenská reprezentácia v malom futbale na posledných majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v októbri 2019, skončila na veľmi peknom siedmom mieste, keď vo štvrťfinále vypadla po veľkom boji s následným finalistom svetového šampionátu z Brazílie. Veľkým prísľubom môže byť aj to, že Slovensko absolvovalo tri podujatia EMF Nations Games, na ktorých naši reprezentanti dosahovali kvalitné výsledky. Proti úradujúcim majstrom Európy – Čechom uhrali v máji na EMF Nations Games v Galante víťazstvo a v auguste v Brne remízu.

Poznáme oficiálne logo EMF EURO 2020

Oficiálne logo šampionátu je v tvare trofeje pre víťaza Majstrovstiev Európy 2020 v Košiciach. Je zložené z menších päťuholníkov vo farbách slovenskej trikolóry a symbolizuje najmä modernosť a dynamickosť, teda atribúty ktoré malý futbal charakterizujú. Logo v tvare trofeje by malo taktiež charakterizovať cestu jednotlivých národných výberov turnajom až k záverečným bojom o titul.

 

Prezident Európskej federácie malého futbalu Borislav Aleksandrov k organizácii Majstrovstiev Európy EMF EURO 2020 povedal: „Pre Európsku federáciu malého futbalu je potešením zorganizovať najväčšie podujatie malého futbalu, ktoré je určené pre národné výbery európskych krajín, práve v Košiciach. Slovenský zástupca uspel so svojou kandidatúrou na usporiadanie najprestížnejšieho turnaja v malom futbale, keď ich hlavnými konkurentami boli taliansky Turín a srbské mesto Subotica. Chcel by som pogratulovať pánovi Petrovi Králikovi, prezidentovi Slovenského zväzu malého futbalu a primátorovi mesta Košice, pánovi Jaroslavovi Polačekovi k úspešnej kandidatúre a veľkej ochote,usporiadať majstrovstvá Európy. Slovenský zväz malého futbalu je jedným z najrýchlejšie rastúcich a rozvíjajúcich sa zväzov malého futbalu na svete. Chcel by som vyjadriť úprimnú vďaku primátorovi Košíc za tvrdú prácu, ktorá predchádzala úspešnej kandidatúre. Košice majú silné športové zázemie a sme veľmi radi, že máme príležitosť nadviazať dlhodobé a rozsiahle partnerstvo s mestom a občanmi. Som si istý, že spoločne predstavíme najúžasnejšiu udalosť v malom futbale vôbec.“

Prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik o vyhratej kandidatúre k usporiadaniu Majstrovstiev Európy EM EURO 2020 povedal: „Som veľmi šťastný, že v novembri prinesieme najprestížnejšie európske podujatie v malom futbale do Košíc. Veľká vďaka patrí pánovi primátorovi Polačekovi a celému mestu Košice za zabezpečenie financovania prenájmu STEEL Areny a dokonca aj všetkých potrebných služieb ako SBS, usporiadateľskej služby či záchranných zložiek. V kandidatúre to bola oproti ostatným mestám rozhodujúca výhoda. Pre Slovenský zväz malého futbalu je to obrovská výzva, no sme plní odhodlania, zorganizovať jedno vynikajúce podujatie, ktorým potešíme všetkých fanúšikov na Slovensku. Po úspešnom účinkovaní na Majstrovstvách sveta v Austrálii, to bude opäť skvelá príležitosť, ako spopularizovať a zviditeľniť náš šport. STEEL Arena je krásnym stánkom a my veríme, že sa nám ju podarí vypredať.“

Som rád, že naše mesto bude jedným z hlavných hostiteľov Majstrovstiev Európy v malom futbale EURO 2020. Ide o ďalšie z podujatí, ktoré dokážu Slovensku i svetu, že Košice sú športové mesto aj bez titulu. Košičania majú veľmi radi šport a my sme veľmi radi, že im môžeme sprostredkovať takéto zápolenia na medzinárodnej úrovni,“ uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

GIVE A REPLY