Autor: Radko Dvorščák

Šíriaci sa koronavírus ukončil súťažný ročník 2019/2020 aj v družstve Young Angels Košice. Zverenky trénerky Zuzany Žirkovej stihli svoje vystúpenia v rámci tohtoročnej edícii Európskej ligy EWBL, Slovenskom pohári a absolvovali základnú časť najvyššej domácej súťaže s výnimkou posledného stretnutia v Bratislave.

Riadiaci orgán súťaže rozhodnutím zo dňa 10. 3. 2020 ukončil základná časť Extraligy žien SR
a poradie tímov v tabuľke po 19. kole určil za konečné a v tej chvíli dôležité aj pre vyraďovaciu fázu (tá bola napokon zrušená 13. 3. 2020). Víťazom základnej časti sa stal tím MBK Ružomberok pred Piešťanskými Čajkami a Young Angels Košice.

Trénerka Košíc Zuzana Žirková opísala svoje pocity.

„Koniec sezóny si každý z nás predstavoval inak. Túto špecifickú situáciu nikto z nás nečakal a ani nezažil. Administratívnym rozhodnutím sme síce skončili na treťom mieste, no akékoľvek umiestnenie, ktoré by sme si vybojovali na ihrisku by pre nás bolo cennejšie. Žiaľ už sa nikdy nedozvieme ako by súťaž dopadla,“ smutne skonštatovala trénerka Košíc Zuzana Žirková.

V najvyššej domácej súťaži  stihli mladé Košičanky odohrať 19 zápasov s bilanciou  10 výhier – 9 prehier. Na súpiske sa v priebehu sezóny ocitlo 19 hráčok. V priebehu ročníka aktívnu kariéru ukončili Beáta Jassová a Eva Filičková. Zo zámorských posíl sa v družstve prestriedali Kahlia Lawrencová a Allison Le Clairová s Briou Gossovou a Channon Flukerovou. Pred slovenským pohárom si po rokoch „žlto-modrý“ dres opäť obliekla dres srbská reprezentantka Miljana Bojovičová, ktorá v Košiciach strávila päť sezón a okrem iného si zahrala aj za turecký Fenerbahce Istanbul, francúzsky Bourges, srbský Partizan Belehrad, či poľské Polkowice.

„V tejto sezóne sa z objektívnych príčin často menil káder. Ak to rozmením na drobné, tak sme v podstate začínali sezónu odznova niekoľko krát. Príchody a odchody hráčok, zapracovávanie dievčat z juniorského tímu, ale aj zranenia sa počas sezóny výrazne podieľali na hernom výkone a tréningovom procese. Ukončenie kariéry Beáty Jassovej a Evy Filičkovej je normálnym pokračovaním ich života a potreby sa pracovne adaptovať do reálneho sveta. Sme im povďační za to, čo pre klub v rámci svojich možností odviedli. Po postupnom odchode prvých Američaniek Kahlie Lawrencovej a Allison Le Clairovej som sa obávala príchodu nových posíl. Musím však povedať, že  tak dobré nastavené Američanky ako Bria Gossová a Channon Flukerová som málokedy zažila. Príchodom druhej menovanej sme získali silnú podkošovú hráčku z pohľadu útoku, no v mojom ponímaní obrany sme strácali. Najväčší šok prišiel príchodom Mili, kde došlo k výraznej zmene úloh hráčok v družstve, s čím sme sa žiaľ pre ukončenie sezóny nestihli vysporiadať. Achilovou pätou tejto sezóny bola u nás pozícia "4". Drobná sa zranila, Blanárová bola po operácii a stihla nastúpiť len vo dvoch extraligových stretnutiach. Pre Kozákovú to často bola priveľká záťaž odohrať koncentrovane toľko minút. Často musela na túto pozíciu zaskakovať Balážová, čo ju tiež neraz dostalo do nekomfortnej situácie,“ zhodnotila prácu so zverenkyňami Zuzana Žirková.

V drese tímu Young Angels Košice sa ocitli aj hráčky z mládežníckej liahne klubu. Už druhú sezónu si seniorský dres mohla obliecť aj Anna Kaliuzhna. Seniorskú premiéru zažila Sofia Beráneková, ktorá nastúpila proti Tsmoki-Minsk, Barbora Bohušová stihla odohrať sedem zápasov v extralige. Celkovo 8 zápasov v drese žien odohrala ešte len kadetka Vanda Kristlová.

„Bez zapracovania mladých dievčat nebude mať čoskoro kto hrať seniorský basketbal. Treba si uvedomiť, že je zrejme väčší počet hráčok, ktoré ukončujú svoje pôsobenie v basketbale ako príchod z juniorskej kategórie. Je čoraz zložitejšie zapracovávať mladé hráčky do kolektívu. My touto cestou pôjdeme vždy a dúfame, že bude záujem z ich strany na sebe pracovať. Viem, že to nie je jednoduché, no v prvom rade musia chcieť tento náročný proces podstúpiť samé. Samozrejme prioritou by mala byť pre ne vekovo vlastná národná, či medzinárodná súťaž.“

Hráčky Young Angels Košice obsadili na Slovenskom pohári  už druhú sezónu po sebe tretiu priečku. V semifinále nestačili zverenky trénerky Zuzany Žirkovej na Piešťany, ktorým podľahli 54:66 a v boji o bronz zdolali bratislavský Dubček 92:60.

„Na Slovenskom pohári sme ani v jednom zápase nepodali ideálny výkon, žiadna z našich hráčok sa nepriblížili k individuálnemu optimu a už vôbec nemohla pomýšľať na neprekročenie vlastného tieňa. Proti dobre hrajúcim Čajkám to bez toho v semifinále jednoducho nešlo. Proti Dubčeku sme vzhľadom na zloženie kádra síce uhrali "povinné" víťazstvo, no pôsobili sme ako na hojdačke.“

Európska ženská basketbalová liga (EWBL) priniesla mladému košickému tímu opäť množstvo skúseností a možností medzinárodnej konfrontácie. V rámci tejto súťaže odohrali zverenkyne Zuzany Žirkovej sedem ťažkých zápasov s bilanciou 4 výhry – 3 prehry a o postup do play-off boli v hre až do poslednej chvíle.

„V porovnaní s vlaňajškom sme v EWBL dokázali sme vyhrať o jedno stretnutie navyše, no v konečnom účtovaní sa nám osudnou stal zápas s Ostravou na domácom turnaji, ktorý sme prehrali po predĺžení. Bohužiaľ sme vtedy hrali so siedmimi hráčkami. Nebyť nepríjemnej súhry okolností (Ostrava zdolala Vilnius trojkou 1,2 sekundy pred koncom a Grodno proti nej premrhalo tri pokusy o víťaznú strelu), mohli sme si vybojovať play-off dvojzápas proti českému Brnu.Teší nás pozitívna bilancia, kvalitné stretnutia a ďalšie cenné skúsenosti, ktoré sme v tejto lige nazbierali,“ skonštatovala košická trénerka Zuzana Žirková a na záver dodala:

„Držím nám všetkým palce a verím, že sa všetci v novej sezóne vrátime k tomuto krásnemu športu a budeme prinášať radosť všetkým fanúšikom basketbalu.“

GIVE A REPLY