Štvrtá z piatich etáp pestrofarebného pelotónu mieriaceho za ušľachtilým cieľom je úspešne uzavretá. Pelotón nadšencov s výbornou kondíciou a veľkými srdcami dorazil k mestskému magistrátu v Košiciach, kde v piatok podvečer vystavil bodku za štvrtým dňom putovania po východnom Slovensku. Cyklistická partia zo Slovenska i Moravy brázdi cesty s ambíciou vyzbierať čo najviac peňazí pre deti z košickej detskej onkológie.

Foto

Pelotón dorazil do Košíc / KOŠICE ONLINE

„Toto je jedenásty ročník akcie, ktorú založil Bratislavčan Miro Bilík. Ide o spojenie príjemného s užitočným. Nadšení cyklisti spoznávajú Slovensko a zároveň pomáhajú deťom z detskej onkológie. Myslím si, že takéto spojenie je naozaj krásne,“ vyslovil sa prezident občianskeho združenia Spoločnosť detskej onkológie v Košiciach Martin Mušinský.

Celú trasu absolvuje v pozícii sprievodcu odhodlaného pelotónu. Zatiaľ čo minulé roky viedla trasa cez obe bývalé federálne republiky, tento rok je itinerár vzhľadom na netradičnú situáciu vyvolanú pandémiou koronavírusu situovaný výlučne na východ Slovenska.

Etapy sme rozdelili tak, že denne prejdeme okolo 100 kilometrov. Celkovo nás čaká takmer 600 kilometrov, čo je slušná porcia. Ak má však niekto záujem, môže sa k nám pridať len na istý úsek,“ pozýva Mušinský na sobotňajšiu poslednú etapu, ktorá odštartuje o ôsmej ráno v Košiciach a povedie do Stakčína. Dejiskami predošlých etapových prestávok boli Svidník, Stará Ľubovňa a Tatranská Lomnica.

„Ľudia nás všade vítali, spievali nám súbory z materských či základných škôl. Tá atmosféra je všeobecne veľmi ľudská a to nám potom pomáha aj pri samotnej jazde. Navyše, cítime silnú energiu od našich detičiek na onkológii. Máme tam silnú základňu fanúšikov, ktorí nám držia palce a želajú nám, aby sme to zvládli bez zranení a v peknom počasí. Posielajú nám veľa pozitívnej energie a svedčí o tom aj fakt, že sme zatiaľ zmokli minimálne a – musím zaklopať – nemali sme ešte ani jeden defekt,“ pousmial sa M. Mušinský.

Galéria k článku

V rámci dobrosrdečného pelotónu sa nachádzajú tri ženy a hneď niekoľko cyklistov z Moravy.

„Nahovoril ma na to otec. Opýtal sa ma, či by som to neskúsil a nemohol som odmietnuť. Prvé tri dni boli ťažké, ale teraz je to už v pohode a môžem povedať, že je to neskutočný zážitok. Kto to nezažije, nemôže vedieť o čom hovorím,“ vyznal sa zo svojich pocitov Marek Žák zo Záhorovíc.

Svoju najväčšiu krízu zažil vo Vysokých Tatrách. „Tam mi dali nohy výpoveď a musel som si oddýchnuť v aute. Celkovo však platí, že keď si spomenieme na deti, pre ktoré to robíme, tak sa šliape hneď oveľa lepšie. Jedno je isté, budem na to spomínať veľmi rád a objavil som tu krásne miesta.“

Podporiť dobrú vec môže podľa Martina Mušinského každý. „Číslo účtu je zverejnené na našej stránke. Podporiť nás teda môžu všetci, počas tejto akcie však zbierame peniaze aj prostredníctvom osobnej návštevy miest. Teší ma, že nám prispelo viacero primátorov a dobrých ľudí,“ pridal organizátor, ktorý si v Košiciach prevzal z rúk primátora Jaroslava Polačeka šek na 350 eur.

Autor článku: PETER JESENSKÝ

Fotogaléria: MIROSLAV VACULA

GIVE A REPLY