V HC Košice bijú na poplach a hrozbu presunu do menšej Crow arény či dokonca nenastúpenia do najvyššej súťaže má odvrátiť verejná zbierka. Jej cieľovou sumou má byť 700 000 eur, pričom stihnúť sa to musí do 15. júla.

Foto

Košičania odprezentovali nové oranžovo-čierne dresy / KOŠICE ONLINE

„Od tejto zbierky si sľubujeme veľmi veľa a v podstate je to otázka nastúpenia, či nenastúpenia do novej sezóny. Tých 700 000 eur zabezpečí postavenie A-tímu HC Košice. Verím, že sa košická komunita spojí a ukážeme celému Slovensku, že sme hokejové mesto,“ odôvodnil príčiny vzniku zbierky na zriadenom transparentom účte prezident HC Košice Július Lang.

Košický región ponúka na základe marketingového prieskumu vyše 2000 firiem, ktoré predstavujú potencionálnych sponzorov. „Máme tu priemyselný park v Kechneci, máme tu ohromné množstvo firiem. Oslovíme ich, ale je tu aj priestor preto, aby prispeli bežní fanúšikovia a domácnosti,“ upozornil Lang.

Faktom je, že vyzbierať 700 tisíc eur v priebehu dvoch týždňov nebude jednoduchá výzva.

„V súčasnej dobe komunikácií je štrnásť dní dostatočný čas,“ zareagoval prezident „oceliarov“. „Ak ľudia neprispejú do dvoch týždňov, tak by zrejme neprispeli ani neskôr. Podstatné je, aby pochopili naliehavosť súčasnej situácie, ako aj to, že ide iba o dočasný problém, ktorý potrebujeme vyriešiť. V prípade, ak nevyzbierame dostatočnú sumu, tak tie peniaze budú na transparentnom účte a použijeme ich na mládež, alebo pre budúcu sezónu.“

Galéria k článku

Čím viac Košičania vyzbierajú, tým reálnejšie je, že zotrvajú v Steel aréne. Voči svojmu domovskému stánku majú totiž momentálne dlh na úrovni 200 000 eur.

Ak nezískame dostatok prostriedkov, budeme sa musieť odsťahovať do Crow Arény. Vieme, že z ekonomického hľadiska by to bola obrovská strata. Našim cieľom pre novú sezónu je však zachrániť košický hokej,“ zdôraznil Lang, ktorý si veľmi dobre uvedomuje, že v prípade presunu na Kavečiansku by klesla kapacita za súčasných obmedzení na necelých 500 divákov. Aj preto sa uvažuje napríklad o možnosti zriadenia fanzóny pred halou.

Účasť v novej sezóne tak majú nateraz istú iba mládežnícke tímy HC Košice.

„Mládež určite spustíme, pretože tu máme 300 detí, o ktoré sa chceme postarať. Rovnako tak chceme posplácať svoje dlhy, ktoré sú momentálne na úrovni 330 tisíc eur,“ pokračoval Lang, podľa ktorého predostrel klub Steel aréne ústretový splátkový kalendár. Svoje finančné problémy má však aj samotná hala a odchod z nej je momentálne naozaj reálny. „Hraničných termínov na dohodu už bolo veľa a stále ich posúvame. Podstatné je dohodnúť sa so Steel arénou a musím povedať, že aj druhá strana sa veľmi snaží. Peniaze sú však peniaze a momentálne nedokážeme zaplatiť to, čo požadujú. Tvoríme spojené nádoby a vieme, že pomoc potrebuje aj Steel aréna. Nechceme jej ublížiť, ona nechce ublížiť nám. Je to preto komplikované rozhodnutie, ale v tejto chvíli potrebujeme zachrániť košický hokej.“

Foto

Július Lang priznal dlhy, no odprezentoval aj vôľu riešiť tento problém / KOŠICE ONLINE

Košický klub čaká budúci rok jubilejná stá sezóna a funkcionári sa tak snažia urobiť všetko preto, aby odvrátili najhorší možný scenár.

„Práve preto sa snažíme konať zodpovedne. Obávame sa totiž možnosti, že do ligy nastúpime, ale obrovské ekonomické problémy či druhá vlna koronakrízy nás položia na kolená. Našim cieľom bude jednoznačne prežiť a zachrániť značku HC Košice,“ skonštatoval Július Lang.

Dobrou správou pre fanúšikov je aspoň návrat k tradičným oranžovo-čiernym farbám. Košičania totiž v rámci stredajšieho komunitného fóra odprezentovali aj nové dresy, ktorých vzhľad má predznačovať dizajn pre nový ročník.

„Komunikovali sme to s našim generálnym sponzorom už pred rokom a boli sme na to pripravení. V týchto farbách dosiahol košický hokej veľmi veľa a veríme, že aj táto zmena nakopne všetkých Košičanov,“ pridal J. Lang.

Autor: PETER JESENSKÝ

Zdroj: www.kosiceonline.sk

Záznam z diskusiewww.facebook.com/hckosice.sk - oficiálna stránka HC KOŠICE

Fotogaléria: MIROSLAV VACULA

GIVE A REPLY